De baardagaam

Rakker

Baardagaam (Pogona vitticeps)

Baardagamen komen in Australie in het wild in de woestijn voor en worden ongeveer 13 jaar oud. Ze worden zo’n 50 cm groot en hebben verschillende kleuren. Hoewel ze in de woestijn leven, kunnen ze ook erg goed klimmen en sommige baardagamen houden zelf van zwemmen.
In het wild leven ze alleen en vooral mannen kunnen in een terrarium ook niet samen. De meeste vrouwen moeten ook alleen in een terrarium, maar als je toch twee in één terrarium doet, moet er altijd een tweede terrarium klaar staan, voor als ze wel gaan vechten. Ook moet je dan goed letten op het verschil in grootte, want als dat verschil groot is, kan het grote vrouwtje het kleine vrouwtje makkelijk aanvallen en het terrarium moet groot zijn en er moeten meerdere schuilplekken zijn. Een mannetje en een vrouwtje kun je ook niet altijd bij elkaar laten, omdat het mannetje veel vaker wil paren dan het vrouwtje aan kan. Ook kan het vrouwtje pas goed eieren leggen als ze een bepaalde leeftijd hebben. Het mannetje zal alleen wel al eerder paren met haar, zodat er legnood kan ontstaan, wat erg gevaarlijk kan zijn.
Wij hebben ervoor gekozen om één baardje te houden en we hebben gekozen om een mannetje te houden, omdat die wat mooier zijn. Rakker is een wildkleur en hij is 12 april 2007 geboren.
Rakker

Terrarium

Het terrarium van één baardagaam moet minstens 1 meter breed zijn, 50 cm diep en 50 cm hoog. Wij hebben gekozen voor een groter terrarium, namelijk 2 meter breed, 70 cm diep en 70 cm hoog en ons baardje lijkt er erg van te genieten =D.
We hebben zelf een achterwand gemaakt van piepschuim en tegellijm. We hebben als eerst de piepschuim platen op de goede maat gesneden om de achterwand te bedekken. Daarna hebben we platen gesneden die als plateaus zouden dienen, zodat Rakker leuk kan klimmen. Baardagamen leven namelijk wel op de grond, maar ze kunnen ook goed klimmen. Toen alle stukken piepschuim op maat waren gesneden, hebben we de plateaus op de achterwand geplakt met kit en de achterwand op de achterkant van het terrarium. Dat hebben we laten drogen en daarna zijn er drie lagen tegellijm opgekomen, elke laag moest 24 uur drogen. De hele achterwand is nu ‘krekelproof’, dat wil zeggen dat er geen krekels of andere voederdieren achter kunnen komen. Het is ook leuk voor Rakker om zo te kunnen klimmen en het ziet er nog leuk uit ook.
Terrarium van Rakker
In het terrarium kunnen stenen en takken waar je baardagaam ook op kunnen klimmen en waar hij z’n nagels aan kan slijten. Er kunnen ook nepplanten in, maar dan moet je wel opletten dat de baardagaam het niet opeet, dan kan hij namelijk verstoppingen krijgen. Echte planten zijn dan beter, want daar kan hij ook van eten. Je moet dan wel goede planten hebben, geen giftige, en je moet ze bij een reptielenbeurs kopen, omdat er anders waarschijnlijk gif op is gespoten.
Als ondergrond hebben we gekozen voor calciumkorrels. Dan kun je de ontlasting er goed uit zeven en als Rakker het eet, is er niks aan de hand. Andere mogelijke bodembedekkers zijn speelzand, zilverzand en vogelzand, maar die hebben allemaal nadelen die calciumzand niet hebben. Speelzand moet je eerst ontsmetten door het bijvoorbeeld in de oven te doen, zilverzand is erg fijn, zodat het tussen de schubben kan komen en vogelzand heeft een anijsgeur en er zitten scherpte schelpen in die je er eerst uit moet zeven. Bovendien zijn al die soorten zand schadelijk als je baardje ze op eet.
Het licht in het terrarium komt ook behoorlijk precies. Er moeten minstens twee warmtelampen in het terrarium hangen, zodat er veel verschillende temperaturen zijn. Onder de warmste lamp mag de temperatuur oplopen tot bijna 50 graden en op de koudste plek moet het zo’n 26 graden zijn. Ook moet in het terrarium een uv-lamp hangen. Daar zijn ook weer verschillende vormen van, zoals een spaarlamp, een combinatie van een warmte- en een uv-lamp en een tl-uv-lamp. Wij hebben gekozen voor een tl-lamp, omdat de andere niet zo goed zijn. De spaarlamp is heel vel en kan zorgen voor ‘lasogen’ en de combinatie van uv en warmte geeft lang niet genoeg uv af. We hebben gekozen voor sterkte 10.0 (heel hoog), omdat de baardagaam een woestijndier is en hij dus veel uv nodig heeft.

Rakker
Voedsel

Een baardagaam heeft als hoofdvoedsel sprinkhanen, maar mag ook krekels, moriowormen en andere soorten insecten hebben. Rakker krijgt de ene dag vijf sprinkhanen, de andere dag 7 krekels en weer een andere dag 3 sprinkhanen, 2 krekels en 3 moriowormen. Vooral variatie is belangrijk. Een baardagaam moet ook groente en fruit hebben. Er zijn veel groenten en fruit die baardagamen mogen hebben, hieronder staat daar een lijstje van. Daarbij staat ook welke stoffen hij niet mag hebben en in welke groente en fruit dat zit.
Baardagamen hebben ook vitaminen en kalk nodig. Het beste kun je dat gewoon bij de dierenwinkel kopen (kalk zonder extra toevoegingen). Wij doen vijf dagen in de week kalk (door de week) en twee dagen per week vitaminen (in het weekend). Dat poeder doen we over de voederdieren.
De meeste baardagamen drinken niet uit een drinkbakje en moeten dus één of twee keer per dag nat gemaakt worden met een plantenspuit. Af en toe mag Rakker ook in bad, dan kan hij ook drinken.

Fruit:
* Watermeloen.
* Perzik.
* Peer.
* Aardbei.
* Appel.
* Banaan.
* Mandarijn.
* Kiwi.
* Pruimen. (in kleine hoeveel heden, kan zorgen voor diaree, werkt lakserend)
* Kersen.
* Mango.
* Honingmeloen * Cocos noot (niet al te grote stukken maar ze krijgen heel wat weg)
Wilde kruiden:
* Paardenbloem (Blad+Bloem en steel in kleine hoeveelheden)
* Smalle weegbree.
* Grote weegbree.
* Muizenoor.
* Vogelmuur.
* Klein hoefblad.
* Vogelwikke.
* Rode klaver.
* Witte klaver.
* Dovenetels.
Kiemplantjes:
* Raapzaad.
* Tarwe.
* Tauge.
* Sojabonen.
* Tuinkers.
* Radijs.
* Zonnebloemen

Groente:

* Tomaat.
* Sperziebonen.
* Aubergine.
* Paprika.
* Papaya.
* Komkommer. (Bevat weinig vit.)
* Andijvie.
* Sla. (Zie Komkommer!)
* Mais.
 

Intecten en vlees (alleen de NIET giftigen):

* kakkerlakken
* sprinkhanen
* krekels
* kevers
* torren
* wormen
* miljoenpoten
* duizendpoten
* pissebedden
* spinnen
* vlinders
* motten
* rupsen (die zonder haren)
* larven (wel mee uitkijken)
* vliegen(die die niet steken)
* libelles (alleen de kleine)
* gekookte eieren in stukjes met kleine hoeveelheden fijngemalen schil
* kattevoer uit blik (zonder de saus er om heen)(alleen bij noodgevallen)
* gekookte kip
* muizen (let op de grote)
* vele andere soorten knaagdieren (zie muizen)
* slakken (liefts alleen naakt)

Giftig voor baardagamen:

* Cyanide: deze stof kan problemen geven aan   de keel. Cyanide is te vinden in koolsoorten.
* Tannine (looizuur) dit is een natuurlijke stof die ook wel wordt gebruikt als conserveringsmiddel. Je baardagaam kan niet tegen deze stof. Tannine zit in erwten, vijgen, tuinbonen,  avocado's, druiven, graan, hop.
* Oxaalzuur: dit zorgt voor problemen met de bloedsomloop. Het verbindt zich met calcium waardoor deze niet meer kan worden opgenomen door het lichaam. Oxaalzuur zit in:
  broccoli, spinazie, wortelen, peterselie, rabarber.
* Nitraat: zorgt ervoor dat de zuurstof in het bloed slecht kan worden verspreid. Nitraat zit in: spinazie en smeerwortel.